Spiritualismens födelse


Här känns det helt klart onödigt att att sitta och knåpa ihop en artikel när det redan finns en som är hur bra som helst. All kred till skepchick.se. Läs den!

skepchick.se

Ett litet smakprov nedan och  för att läsa hela artikeln klicka på skepchick-loggan ovan eller Läs-mer-länken i slutet.

___________________________________________________________________________________

”Vad som hände efter att fru Fox gjort sina döttrar berömda 1848 var banbrytande inom den mediala världen. Deras karriärer som medium gjorde dem berömda långt över gränserna och de grundade ”First Spirutal Tempel” 1883 (som finns kvar än idag) och den moderna spiritualismrörelsen var född. Med deras äldre syster Leah som deras manager tilldrog de uppmärksamheten från kändisar som P.T. Barnum. De gav stora seanser framför stor publik och deras popularitet blev väl spridd och deras storseanser var omtalade.

Det spreds troligtvis så snabbt i popularitet då många förlorat nära och kära i kriget och ville ha tröst genom användandet av bland annat tarotkort och ouijabräde.

Men det fanns skeptiker även under 1800-talet och systrarna kom att ifrågasättas och testas många gånger, test där ibland skeptikerna inte lyckades avgöra vart de knäckande ljuden kom ifrån, men även test som systrarna fallerade brutalt på”

läs mer: http://skepchick.se/2011/10/31/forkladda-historiska-kvinnor-del-3/

___________________________________________________________________________________

Svara anonymt på frågan huruvida du tror på systrarna Fox mediala förmågor eller ej

3 tankar om “Spiritualismens födelse

 1. På tal om läsarenkäter. Austin Cline sköter och adminstrerar den amerikanska ateistsajten About Agnosticism/Atheism; se: http://atheism.about.com/b/2013/03/21/daily-poll-do-ghosts-exist.htm?nl=1#gB3 .

  I en sprillans ny artikel tar Austin Cline upp spöken och spökerier (det är just den artikeln jag har länkat till här i första stycket av denna kommentar).

  Även han har en läsarenkät. Just nu när jag skriver detta har 4.874 personer röstat. Utfallet blev så här:

  Do you believe in ghosts?

  Yes, and I’ve seen one before! (1226)
  25%

  Yes – I’ve never seen one, but the reports can’t be dismissed. (1263)
  25%

  No. I thought I saw one once, but there was a more rational explanation. (318)
  6%

  No. I’ve never seen one and neither has anyone else. (1223)
  25%

  I don’t know – the jury is still out on this. (569)
  11%

  I don’t care whether they exist or not. (275)
  5%

  Total Votes: 4874

  TILL SAKEN HÖR ALLTSÅ, att denna enkät är kopplad till en ateistsajt. Visst kan man räkna med att även gudstroende och spök- och andetroende läser vad Austin Cline skriver, Men trots det blir jag smått chockad av att läsa, att ca var fjärde respondent uppger sig vara spöktroende.

  Å andra sidan är ju USA känt för att vara en religiös nation, fullt med bokstavstroende sekter och grupperingar.

  Dock hoppas jag att en motsvarande enkät här i Sverige skulle avvisa spöktroendet avsevärt tydligare.

  Du har ingen möjlighet, Pheme,att göra dina enkäter fristående, förslagsvis genom att skapa en särskild kategori (överst på startsidan) som heter Enkäter/Läsarenkäter (eller något liknande)? Annars riskerar en enkät som är kopplad till en viss bloggartikel att bli bortglömd, när bloggartikeln börjar bli gammal.

  Apropå ingenting. Jag testade alldeles nyss om din blogg är sökbar mha Google sökmotor. Enligt den sökmotorn finns inte du eller din blogg. Däremot får jag upp en massa träffar på GesusBloggen, vilket väl torde bero på att du ibland skriver kommentarer där.

  Jag till och med sökte på ordet ”spirutalismens”, eftersom det ordet ju är felstavat och därför inte bör generera så många träffar. Det blev INGEN träff alls.

  Hur ska då folk hitta hit till din fina, välskrivna och intressanta blogg, Pheme? Jag vill så gärna att din fina blogg ska hittas av så många internetanvändare som möjligt. Kanske läge att be andarna i andevärlden hjälpa dig att sprida kännedom om din blogg? *blink*

  • Ah, förargligt med felstavningen, rättat nu. Har en förmåga att skriva fel men inte se det hur mycket jag än tittar efter, har även rättat till länken.

   Jag tror det tar några dagar innan man kommer upp på google, bloggen är inte så gammal än men jag har själv kollat och faktiskt undrat. Bloggen är öppen för sökmotorer, jag har dubbelkollat. Får kolla i nästa vecka annars får jag väl börja pinga den eller nått.

   Bra idé med enkäterna, det ska jag fixa! Det kan få en helt egen sidflik och jag tror det går att öppna det så att alla ser resultaten. Bra idé, det får bli i morgon.

   Inte alls förvånad över det du skriver…. tyvärr men så får man tänka att de som skriver i sådana här sammanhang representerar en ganska liten ”klick” med människor. Som tur är.

   Det är tur jag har ett alldeles eget litet ”fan” 😉

   • Jag har anmält bloggen manuellt till Google, den fanns verkligen ingenstans hur jag än googlade, nu ska det nog bli bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s