Kan du lita på vad du ser och uppfattar?


Ja särskilt om det är spöken du ser. Det behöver vi inte diskutera. Spöken och paranormala fenomen är undantagna från alla regler och eventuella missförstånd. Så är det bara.. om man frågar dom som tror på det.
Men för oss övriga: Kan du lita på vad du ser med dina ögon? Kan du lita på vad din hjärna uppfattar?
Blir du någonsin lurad eller förvillad?

4 tankar om “Kan du lita på vad du ser och uppfattar?

 1. Tack för dessa båda intressanta videor, Pheme!

  Det som kallas för fast thinking respektive slow thinking är vad jag i mina kommentarer hos dig eller Herren Gesus brukar kalla för högerhjärnhalvigt resp vänsterhjärnhalvigt tänkande.

  I video nr 2 kommer man dessutom in på priming. På svenska primering. Detta är något som woowoos är duktiga på att göra med sina hjärnor. De primerar dem, medvetet eller omedvetet, dvs de krattar sågspånsmanegen i sina hjärnor för att det i deras egna ögon ska kännas trovärdigt med det bullskittänkande som är så typiskt för woowoo-hjärnor. (Fast detta bör man inte säga till en woowoo, ty då kan hen bli upprörd, arg, förbannad och rent av få spel.)

  Allt detta är i sin tur besläktat med det där jag skrev om self-narratives i en annan kommentar här hos dig häromdagen, Pheme. Ett självnarrativ kan liknas vid den bild man har av sig själv, av vem man är och av det som man tror på. Denna självbild behöver vara sammanhängande, konsistent. Annars börjar det ju närmast påminna om personlighetsklyvning (psykos).

  Två viktiga ingredienser/komponenter i ens självbild utgår från och konstitueras av 1) önsketänkande (wishful thinking) och 2) besluts- och tanketrötthet (decision and thought fatigue).

  Allt självbildsskapande kräver att man mer eller mindre ägnar sig åt självbedrägeri (self-delusions) – vilket i själva verket kan ses som en variant/form av önsketänkande – för att få den reella självbilden att överensstämma med den subjektiva självbildsmall man bär på inom sig, i sin hjärna.

  Vanligen fungerar denna subjektiva självbildsmall förskönande (av verkligheten, den reella självbilden), dvs du är enligt den störst, bäst, vackrast, starkast etc i objektiv bemärkelse.Du är alltid den som har rätt (medan alla andra som inte tycker/resonerar som du gör har fel) etc. I enstaka fall kan den subjektiva interna självbildsmallen vara destruktiv/negativ (typexempel vid anorexia, där den drabbade kan uppfatta sig som tjock fastän hen är utmärglad).

  Det är mot denna bakgrund man ska se komponent/ingrediens nr 2, besluts- och tanketröttheten. Det är som bekant jobbigt att tänka ifrågasättande och dra slutsatser grundade på vänsterhjärnhalvigt logiskt och analyserande tänkande. Många orkar inte med detta, i synnerhet inte om de inte har övat sig i kritiskt tänkande sedan barnsben. De väljer att i stället tro på HCAs = Hidden Causal Agents, dvs på högre osynliga andliga makter/krafter, vilka kan förklara varför livet inte sällan strular.

  När livet strular kan det ju inte bero på dig. Slikt går på tvärs mot den interna självbild du har av dig själv. Enligt denna självbild är det som regel din egen förtjänst – eller möjligen den högre makts förtjänst på vilken du tror – att du ibland har flyt i livet/tillvaron. Motgångar och strul kan däremot enklast förklaras med faktorer som ligger utanför din – eller din högre makts – ”domvärjo”. Här synes demoner (= negativa dolda kausala agenter) av olika slag vara den perfekta ”boven” i livsdramat att skylla på. Även fiender IRL kan vara bra att ha att skylla på vid motgångar. Inte sällan ser den tanketrötte starka kopplingar mellan demonism och elaka människor i ens omgivning.

  Så för att besvara din avslutande fråga i blogginlägget, Pheme (den som lyder: ”Blir du någonsin lurad eller förvillad?”) kan man som woowoo svara så här: ”Nä, jag kan minsann genomskåda sanningen och vet därför, att jag för min del inte blir lurad. Men de där jävla skeptikerna, de är ett ovanligt lättlurat pack som har primerat sina hjärnor till att förneka Sanningen med stort S.”

  • Jag tänkte på dig när jag såg just det klippet 🙂
   Fattar inte hur du greppar allt det här och får in det i huvudet. Väldigt intressant det här.

   ”Men de där jävla skeptikerna, de är ett ovanligt lättlurat pack som har primerat sina hjärnor till att förneka Sanningen med stort S”

   Haha, visst är det så. Tror vilken woo-woo som helst skulle skriva under på det. Fast då uppstår ju ett litet problem. Det finns ju FLERA sanningar enligt woowooarna. Finns det då verkligen en som är rätt och resten fel? Problemet är ju lite det där med att resonemangen inte går ihop. Antar att vi får leva med det. Tur man har primerad hjärna 😉

 2. Att de resonemang, som woowoos för, inte går ihop beror just på deras intuitiva högerhjärnhalviga tänkande. I den sortens tänkande lyser ifrågasättanden, analys och logik med sin mer eller mindre totala frånvaro.

  Woowoos har alltså primerat sin hjärna till att lägga kritiskt och ifrågasättande vänsterhjärnhalvigt tänkande, som är grundat på logik, åt sidan.

  OM woowoos skulle saluföra sina hjärnhalvor på Blocket, skulle de sanningsenligt kunna skriva så här om sin vänstra hjärnhalva:

  TILL SALU! En finfin vänster hjärnhalva. I skick som ny. Nästan aldrig använd. Säljes billigt (i värsta fall bortskänkes), enär den mest upplevs vara till besvär. Svar till ”Woowoo sedan många år”.

  • Haha…..
   Kan inte du ta på dig uppgiften att förmå woowoosen att lägga upp dessa annonser? Jag skulle absolut kunna ringa på en bara för att få ställa lite frågor 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s