Jag lyfter ögat mot himmelen (ufo)


……och knäpper hop mina händer

Tror du på Ufon och flygande tefat? Har du suttit och googlat fram bilder på ufon och rymdgubbar?

ufo

Tänk vad underbart glad man blir av att det finns människor som har förmågan att INTE tro på det dom vill tro på rakt av.
Det är väldigt uppfriskande efter att ha hängt i ”tjafstrådar” på iFokus till exempel. Det är något så enormt uttröttande att läsa samma tugg om och om igen……ändå så gör man det.

Jodå, spöken finns för att jag vet det! Det bara är så! Vad då belägg, visa upp belägg du istället för att det inte finns spöken!

Lättkränkta, lättlurade och helt utan förmåga till kritiskt tänkande när det gäller det dom tror på. Skepticismen och vetenskapen är man dock EXTREMT skeptisk mot ironiskt nog men nu gällde det ufon (Unidentified flying object) och runt det ämnet vet vi också att det flockas en och annan ”true believer”.

Ufologi

Lyssna på avsnittet från P3’s dokumentära berättelser ”Verkligheten”.
Avsnittet heter: Kurs i tefat (direktlänk). Mer om avsnittet kan du läsa här.

Claes Svahn från riksorganisationen Ufo-Sverige (nordens största organ för den här typen av frågor) håller kurs i Ufologi.
Kursen har arrangerats årligen sedan 1977.

Ett gäng ufo-intresserade förväntar sig få bevis för att det finns ufon. I alla fall belyser man två personer med höga förväntningar. En som tror på flygande tefat och att det finns andra dimensioner som lever parallellt med oss, på oss, över oss. Den andre har sett ufon!

Det är inte skadeglädje jag känner. Nej, nej, nej!
Jag blir bara så glad och får lite hopp om mänskligheten.
Det finns människor som vill tro på något oförklarligt men som inte har förlorat förståndet. Jag lider lite med deltagarna och plockade faktiskt fram skämskudden lite men det är glädje att höra hur härligt och ärligt det kan vara med lite skepticism. Sunt, friskt och underbart och det visade väl sig i slutändan inte vara några äkta ”true believer”. Damen blev ju faktiskt så omvänd att hon blev besviken.

Titta gärna på det här också, Sveriges tre största Ufo-gåtor:

Bevisen är inte särskilt tunga.
Det finns många som vill tro och det kan de väl få göra men det finns ju gränser och framförallt en gräns för hur säker man kan vara på sin sak med tanke på att det inte existerar några bevis (ja fundera på era konspirationsteorier ni som är övertygade men inte här). ORK, som min son skulle ha uttryckt det.

Huruvida vi haft besök av utomjordingar eller ej vet ingen. Man kan hoppas om man vill det men faktum är att det finns inga bevis och det mesta går att förklara på helt naturlig väg. OM man tittar genom ett skeptiskt öga.

Somliga påstår att de är skeptiska och väljer bort det mesta uppenbara historierna men väljer ändå att tro på sådant som det visst finns naturliga förklaringar till. Då är man knappast inte skeptisk va? Till en och annan berättelse eller bild möjligen, men ser man ett lysande föremål på himmelen så är det ju naturligtvis ett Ufo om man inte kan hitta en förklaring till det på egen hand?

Personliga anekdoter, med våra mänskliga hjärnor så vet ni hur vi fungerar. Hur lite vi kan lita på våra sinnen och hur vi omedvetet ”skapar” saker med vilja och fantasi.
När vi sedan berättar det vidare och det blir till andrahands-, tredjehands- och fjärdehandsinformation osv. Då blir inte mycket kvar av den ursprungliga personliga anekdoten.
Varje person tar bort eller lägger till lite. De ligger i vår natur. Vi är vanliga människor. Kunde man lita på allt som hjärnan/sinnena förmedlar då vore man banne mig paranormal så det skrek om det. Visa mig gärna exempel på en sådan!

pheme-ufo

Jag skulle gärna lyssna till ett liknande program fast om spöken

Jag hoppas (om det inte redan finns) att man gör ett likadant program eller kurs för de som tror på spöken. Det vore något det! Jag skulle kunna tänka mig att gå på en sådan kurs i utbildningssyfte och för att slipa argumenten lite. Jag är faktiskt också människa och kan få gåshud när jag hör ett ljud i mörkret jag inte kan identifiera. Fast jag är mer rädd för människor, inte fantasifoster.
När jag inte förstår saker så jobbar hjärnan på högtryck för att försöka hitta en förklaring. Därför är viktigt att förstå hur våra hjärnor fungerar. Ta bara en sådan sak som att vi är så programmerade på att identifiera ansikten att vi kan se ansikten i moln, en osttoast eller i rök. Det betyder inte att det ÄR ett riktigt ansikte eller att det ens betyd något.

Jag ser gärna att det finns både spöken och Ufon men jag tror inte på något som kan tilldelas naturliga förklaringar och som gör det uppenbart osant. Riktigt så desperat är jag inte. Livet är spännande nog som det är.

Att skeptiker är rädda är ett hittepå

alienskeptiskEn sista sak som jag nog ska börja upprepa i varje inlägg:

Skeptiker är inte rädda!

Skeptiker ser gärna bevis för allt övernaturligt men där fastnar ”vi” eftersom vi pratar vetenskapliga bevis, ni pratar pseudovetenskapliga bevis och anekdoter.

Den vetenskapliga metoden är som den är av ett gott syfte. De som inte följer metoden faller och blir utskrattade och förlöjligade när de hävdar att de har ett vetenskapligt bevis.
Det är ”något” men inte ett vetenskapligt bevis som skulle leda till att man kunde använda ordet vetenskapligt bevisad om vad det nu är.

Det där är kärnan till en massa tjafs mellan skeptiker och paranormalister. Paranormalister som till absurdum hävdar att de har bevis och att det ska accepteras och respekteras.
Vetenskaplig skepticism förespråkar något helt annat.

Om man bara förstod detta så skulle hälften av allt tjafs vara ett minne blott och vi skulle kunna mötas på halva vägen och utbyta intressanta tankar och idéer. Om man bara kunde ge sig med sina bevis och egna sanningar.

Ufo-experterna har skött det här exemplariskt tycker jag. Det finns inga bevis men de letar fortfarande med det skeptiska ögat. Det är respekt!

6 tankar om “Jag lyfter ögat mot himmelen (ufo)

 1. Ett intressant ”fall” med UFOs är Gösta Pollenkungen Karlsson från Ängelholm – känd affärsman som påstår att han mötte aliens som gav honom grejer som han startade sitt företag med och blev framgångsrik

  Finns hyfsat om det – bla en bok Mötet i gläntan, har jag för mig. Finns också statyer med mera där det ska ha skett Jag har varit där – kul!

 2. Mycket intressant läsning, Pheme! Som jag ser är spökupplevelser och alienkontakter (inklusive alien abduction-fenomenet) två sidor av samma mynt.

  Nyligen såg jag ett tv-program om ”entity attacks”, alltså möten med diverse luddiga och suddiga andeväsen, vilka ofta uppträder aggressivt mot den som har upplevelsen i fråga. Här är en YouTube-länk till detta tv-program: http://www.youtube.com/watch?v=QmbpOucNVn4 . Jag lät göra vissa minnesanteckningar i anslutning till denna tv-dokumentär och tänkte lyfta fram några av dem här i denna kommentar.

  Dokumentären borde egentligen heta ”Entity attacks during sleep”, ty den beskriver olika parasomnifenomen, inte bara sleep paralysis. Dock är sömnförlamningstillståndet den teori/förklaring som kan förklara de flesta entity attacks-upplevelserna. Men det är fel att påstå, att sleep paralysis förklarar alla sådana attacker.

  Att andningen är försvårad under paralystillståndet beror på att den tvärstrimmiga (= viljestyrda) muskulaturen är temporärt utslagen då. Det BLIR svårt att fylla ,lungorna med luft. Man erhåller kvävningskänslor i en sådan situation. Jfr ordet ”gastkramning” eller fenomenet att ”bli riden av maran (the old hag)”.

  Svårare att förklara är, som en av de medverkande forskarna i dokumentären påpekar, känslan av att få huvudet eller fötterna näst intill krossade eller sönderklösta. Men eftersom det efteråt som regel inte syns några blåmärken eller rivmärken på huden, inträffar detta INTE på riktigt utan det handlar om en upplevelse (läs: är en hallucinatorisk upplevelse).

  När fötterna eller huvudet utsätts för upplevt våld är förklaringen sannolikt densamma som vid upplevelser av hur bröstkorgen pressas ihop och det blir svårt att andas. Den stora skillnaden är att sambandet med paralystillståndet (vid en analys av upplevelsen i efterhand) inte framstår som lika uppenbart när fötter eller huvud (i stället för bröstkorgen) synes vara andeväsendets mål.

  Vi har exempelvis fenomenet Exploding head syndrome, vilket kan kopplas till hypnopompa uppvakningsfenomen. Även då drabbas huvudet.

  Att fötterna förefaller fara illa – fastän så inte är fallet; inga blåmärken finns ju efteråt för att markera var demonen har klämt på fötterna/benen – KAN delvis hänga samman med exempelvis ett fenomen som Restless Legs Syndrome (RLS). Och att ibland få ryckningar i ett ben, utan att vi kan styra/påverka detta, har vi väl alla råkat ut för. Jfr för övrigt att få kramp i benen, även det ett högst smärtsamt tillstånd. Jfr också hur ben och armar kan skaka under ett pågående epileptiskt anfall.

  Det finns likartade fenomen som utgör om inte bull’s eye från förklaringssynpunkt så i alla fall en klar tavelträff (läs: som gör det sannolikt att förklaringen trots allt är av naturligt slag).

  En rimlig förklaring till den här sortens upplevelser av entity attacks är att två samverkande system i hjärnstammen plötsligt upphör att fungera normalt.

  I hjärnstammen – en av vår hjärna mest primitiva delar, finns sålunda ett wake up (dags att vakna)-system och ett dream on (fortsätt drömma)-system. Man kan metaforisikt se dem som två kranar som hjärnan själv på något vis kan skruva på. Skruvar hjärnan upp den ena systemkranen, så kommer automatiskt den andra systemkranen att skruvas ned. Men ibland kan det hela haka upp sig, så att de här båda systemkranarna plötsligt kan fungera oberoende av varandra. Det är då man utvecklar sleep paralysis-syndromet. Man har hamnat i ett gränsland mellan sömn (läs: drömmar) och vakenhet. (läs: verklighet).

  Det normala är alltså att det ena systemet ska hämma/slå ut det andra, så att båda inte kan vara i gång samtidigt. Men hos sömnparalytiker fungerar detta inte alltid som tänkt är. Sannolikt handlar det om någon genetisk ”defekt”, vilket är samma sak som att säga, att tillståndet är vanligare i vissa släkter/familjer än i andra.

  Här är en annan metafor för att beskriva samma sak: Det normala är att vi får antingen kallt eller hett vatten från de båda systemkranarna i hjärnstammen. Men ibland, om systemkranarna hakar upp sig, erhåller man fesljummet vatten, dvs ett slags mellanting. Och det är alltså detta mellanting som ligger till grund för sömnparalysupplevelserna. Den drabbade är då halvvaken och halvsovande på samma gång.

  Tillbaka till videon nu. Förklaringsmässigt sett är den ganska amatörmässig, rent ut tafflig. Och högst biased (förmodligen för att öka spänningen hos tittarna). Ett exempel härpå: Speakerrösten lyfter fram en teori som går ut på att andeväsenattackerna (entity attacks) kan vara platsbundna. Detta som en förklaring till den där skotten som berättar, att i samma sovrum har tidigare även hans storebror sovit, varvid också han haft entity attacks.

  Men om man nu råkar känna till det ganska starkt hereditära (= ärftliga) inslaget i fenomenet sleep paralysis, undrar man ju varför speakern inte i nästa mening påpekar detta faktum. Som det nu blir, presenteras alltså platsbundna entity attacks som en fristående och möjlig förklaring. Det finner jag ohederligt, sett från vetenskaplig synpunkt, att låta den platsbundna entity attacks-hypotesen få stå oemotsagd.

  Sedan besöker filmteamet Afrika, denna kontinent där man fortfarande på sina håll kan döda albinobarn för att anvönda deras kroppsdelar i diverse häxritualer. Man besöker ön Pemba och lyfter fram det s k popobawafenomenet som tycks vara vanligt förekommande där. Om detta fenomenkan man läsa mer här: http://en.wikipedia.org/wiki/Popobawa .

  Tar man del av den Wikipediaartikeln, inses lätt att det finns naturliga förklaringar också till popobawa. Uppgiften om att en man på morgonen efter en andekontakt upptäckt att det fanns sädesvätska (semen) på hans egen rygg lider av samma svaghet som är typiska bland vittnen till ufofenomen. Dvs beviset är anekdotiskt och underbyggs inte av kalla fakta (hårddata).

  Inte nog med det: Sedan låter man professor David Hufford få komma till tals och förklara saker och ting. Kunde man inte ha valt en riktig sömnforskare i stället? Om professor David Hufford kan man läsa här: http://www.sas.upenn.edu/folklore/faculty/dhufford.html . Vi ser att han jobbar på institutionen för folklivsforskning vid University of Pennsylvania. Detta kan liknas vid att man vid en svensk dokumentär om sleep paralysis skulle ha med Bengt af Klintberg som expertkommentator.

  Programmakarna ger förhållandevis stort utrymme åt religiös demonologi, vilket även det drar ned programmets seriösa framtoning. En person som upplevt hemska entity attacks får i prästers närvaro svara på en rad personliga frågor, vilka synes lida av det felet, att de ord som används inte definieras noggrant. Därmed kan vi inte veta om utfrågaren och respondenten menar samma sak.

  Det hade varit betydligt bättre om personen i fråga hade undersöks på ett sömnlabb med frågeställningar som: Kan det vara någon form av TLE (temporallobsepilepsi)? Då hade man erhållit hårddata som är avsevärt mer trovärdiga än muntligt inhämtad information.

  Subliminal (= av den drabbade INTE uppfattad/upplevd) epilepsi är faktiskt vanligare än vad folk i gemen tror. Och TLE, även subliminal sådan, är klart kopplad till ökad hallucinationsaktivitet i hjärnan. Hur ska man kunna verbalt bekräfta att man har problem med subliminal epilepsi, ifall man inte är medveten om att man har den sortens störning?

  Mot slutet av dokumentären belyses ett par fall som INTE är renodlade sleep paralysis-fall. Dessa fall påminner mer om andra parasomnier. Den vanligast parasomnin är utan tvekan somnambulism, dvs att man går i sömnen. Somnambulism kan sedan kombineras med att leva ut drömmarna på olika vis.

  Det finns fall beskrivna där en make dödade (ströp) sin fru i sängen intill. Även sexuell aktivitet i sömnen har tilldragit sig visst intresse på senare tid, inte minst för att män som åtalats för våldtäkt eller pedofili allt oftare börjat försvara sig med att deras avskyvärda handlingar måste ha skett i sömnen (och att de därför ska ses som oskyldiga till handlingen i juridisk bemärkelse).

  Naturligtvis kan man också äta i sömnen, typ att stiga upp och gå ut i köket, öppna kylskåpet och börja äta av det som finns där.

  Allt det här indikerar, menar jag, att det rör sig om aktivering av mycket primitiva drifter. Jfr en vanlig ”niddefinition” av evolutionsteorin som säger, att livet går ut på att äta (för att överleva) samt att ha sex (för att få en avkomma som kan föra generna vidare).

  Faktiskt vill jag berömma de programansvariga just här. De låter nämligen en sömnforskare uttala sig, och han säger då, att den försöksperson som han ombeds uttala sig om eventuellt kan lida av en sällsynt form av somnambulism.

  När vi ser bilder från sömnlabbet från den sovande mannen som plötsligt vaknar upp, kunde man gott ha varit tydligare med förklaringarna. Vi kan se hur ögonen slår i sidled (som om han tittade på en tennismatch utan att röra på huvudet, något som är typiskt vid REM-sömn). Ändå verkar mannen alltså vara vaken /fastän ögonen slår i sidled på detta sätt). Men detta kommenteras tyvärr inte närmare. Ändå utgör den här sortens vakendrömmande en pedagogiskt lättbegriplig förklaring till entity attacks.

  Inte heller påpekas att sömnforskarna numera har kunnat konstatera, att man kan drömma även under/i andra delar av sömncykeln än just den s k REM-sömnfasen. När det gäller små barns sleep terror (sömnskräck), så kan den emanera från djupsömnfasen, inte REM-sömnfasen.

  Här vill jag också fästa uppmärksamheten på så kallade transtillstånd (altered states of consciousness). Man kan alltså gå från (full) vakenhet till trans och från trans gå vidare till vakendrömmande. Dock är den vanligaste vägen att gå från REM-sömnfasen till halvvakenhet och sömnparalys.

  Förklaringsmekanismen kan i båda dessa fall vara densamma. Mycket tyder på det. På något vis upphör hämningen att fungera i de båda systemen i hjärnstammen (wake up-systemet och dream on-systemet), så att personen i fråga börjar drömma fastän vakenhetsgraden inte har sjunkit – eller stigit – tillräckligt.

  Det vanligaste vid sleep paralysis är att man fortsätter att drömma fastän vakenhetsgraden har börjat att stiga successivt. Men man kan också börja drömma till följd av att vakenheten börjar att sjunka successivt, något som är fallet vid transtillstånd.

  I programmet påpekas också att två personer kan dela på samma upplevelse (av entities/andeväsen eller liknande). Hur är det möjligt? Förklaringen KAN vara så här pass ”enkel”:

  BÅDA dessa personer har i princip samma fel med de båda ”systemkranarna” i hjärnstammen (för detaljer, se ovan i denna text). Om individ A går från vakenhet till trans, kan denna process dessutom på något vis trigga även individ B till att gå in i trans.

  När bägge befinner sig i trans, är de extremt lyhörda och följsamma, så om A säger ”Ser du den där gestalten borta vid hörnet?”, ja då håller B med. De kan prata ihop sig till en gemensam upplevelse. Vanligen är det en av de två personerna som styr det hela, och den andra individen håller med. (Det är för övrigt likadant IRL. Vissa personer har ledaregenskaper, andra är mer benägna att visa följsamhet.)

  I jämförelse med de förklaringar som lanseras i dokumentären är min förklaring här ovan mindre komplicerad än förklaringar som bygger på att det skulle handla om VERKLIGA entities, förslagsvis evil spirits, dvs demoner som avfallit från Gud (något som ju läggs fram som en tänkbar/möjlig förklaring i dokumentären).

  Sedan har vi det gamla vanliga som vi känner igen från undersökning av ufofall. Är det inte lögndetektortest eller hypnos som ska användas för att få fram sanningen ur vittnena/offren, så är det ljudregistrerande bandspelare eller dylikt, som antas kunna detektera EVP, dvs elektriska/elektroniska röstfenomen. För mig är det stor bullskitvarning på dylika metoder. Jfr hur man vid baklängesspelning av cd-skivor kan höra röster som säger något helt annat än vad som sjungs vid ordinarie uppspelning av skivan. Det hela får mig att tänka på bibelkoder, där man genom att läsa bibeltexter kors och tvärs, lodrätt eller på diagonalen, eller genom att hoppa över vartannat ord eller så ställvis kan få till nya meningar med rimligt innehåll. Vad de troende missar är att sådana effekter kan man erhålla genom att behandla i stort sett vilken text som helst likadant.

  Allra sist i videon kommer man in på om dessa andeväsen som attackerar en del människor är externa (= som finns i rummet intill den drabbade) eller interna (= som finns inuti den drabbades kropp). Den frågeställningen gränsar ju till fenomenet besatthet (possession). Att då samtidigt inte komma in på psykossjukdomar, med störd verklighetsuppfattning som kardinalsymtom, ser jag som klandervärt. Kanske är programmakarna rädda att stöta sig med woowoo-tittare och därför förtiger det starka samband som finns mellan hallucinationer och schizofreni?

  Att inte ens omnämna psykos som en vanlig orsak till upplevelser av andeväsen tycker jag är klandervärt och ohederligt. Vad man då åstadkommer är att man utelämnar en lika viktig som vettig förklaring till den sortens fenomen som entity attacks är en så viktig del av.

  Ja, så här ser en lätt redigerad form av mina minnesanteckningar ut. Hoppas att någon ska finna dem intressanta att ta del av.

  • Ska titta på det, klippen av allt. Jag tycker det är jätteintressant, alla som an förklara sådant även jag upplevt i hela mitt liv som jag tycks ha gemensamt med alla slags troende oavsett om de inte ens liknar varandra. Alltså jag som ateist upplever samma som de som förs bort av aliens fast med annat tema. Samma saker som andetroende pratar om och samma som T Sassersson hävdar att han kunde göra (efter en livskris såklart, precis som det brukar vara). Vad är jag då kan man undra, en ateist som varit med om allt detta på flera olika teman beroende på vad jag varit intresserad eller trott på just då…. Det är ju så det funkar men de fattar inte, de vägrar fatta och det gör mig så förgrymmad att de sprider ut sin skit till andra som söker förklaringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s